Marco Polo
Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Самолетни билети
Хотелски резервации
Вход за клиенти
Офиси и контакти

Агридженто

Агридженто, Италия

Агридженто, разположен на брега на Средоземно море в Сицилия, е град с богато историческо и културно минало, първите сведения за което, са от 580 г.пр.Хр.

Първоначално се развива като гръцка колония, а местните го наричат Акрага („на близката река“). От този период са запазени останки от седем древни гръцки храма, местност наречена Долината на храмовете.

По време на Първата пуническа война (264 пр.н.е. - 241 пр.н.е.) за града са се борили римляните и картагенците. Римляните правят успешна обсада на града и жителите му остават робство.

По времето на Втората пуническа война градът отново е завладян от римляните, които и го преименуват Агридженто. С течение на вековете населението продължило да говори предимно гръцки език.

След падането на Западната Римска империя Агридженто последователно преминава в ръцете на Кралството на вандали и алани, Остготско кралството и Византийската империя. По време на този период населението на града постепенно се премества от по-ниските части към върха на хълма.

След Норманското завоевание на Сицилия, градът се преименува в Гридженти. Граф Роджър I основава Латинската митрополия в града. През този период е построен замъкът на Агридженто.

През 1860 г. цяла Сицилия приветства пристигането на Джузепе Гарибалди и Похода на Хилядата, освободил Юга на Италия.

Днес Агридженто е голям туристически център, благодарение на изключително богатото си историческо минало. Основна туристическа забележителност е Долината на храмовете. Седемте антични гръцки храма са част от Световното наследство, а Храмът на Конкордия дори е изобразен на логото на ЮНЕСКО.

Екскурзии и почивки до Италия »