Marco Polo
Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Самолетни билети
Хотелски резервации
Вход за клиенти
Офиси и контакти

Гьотеборг

Гьотеборг, Швеция

Гьотеборг (на шведски – Йотебори) е град в Южна Швеция. Той е вторият по големина, след столицата Стокхолм. Население 501 500 жители.  

Гьотеборг е кръстен по името на племето Йоти, което населявало западното крайбрежие на Скандинавия. Йотите са описани за първи път от римския историк Корнелий Тацит през 98 г.

В началото на 17. век Швеция държала под контрол само част от западното крайбрежие. След като през 1607 г. опитът за създаване на град под името Йотебори се оказва неуспешен поради Калмарската война, през 1624 г. крал Густав II Адолф основава този град.

От 1832 г. има изграден 560-километров воден канал между Гьотеборг и Стокхолм.

Гьотеборг е едно от най-големите и важни пристанища на Скандинавския полуостров поради своите благоприятни природни условия, с кейове с дължина от над 20 км, в него се акостира над 40% от търговската флота на Швеция.

Площадът Йотаплац с фонтана Посейдон, създаден от шведския скулптор Карл Милес, са основни забележителности в центъра на града. На площада се намират и Градския театър, Концертната зала, Музеят на кукления театър и Музеят на изкуството Констмюзеет. На пристанището може да се разгледа и Морския музей.

Именно тук се намира и най-големият увеселителен парк в Скандинавия - Лизберг.

Екскурзии и почивки до Швеция »