Marco Polo
Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Самолетни билети
Хотелски резервации
Вход за клиенти
Офиси и контакти

Карнавалът във Венеция

Венеция, Италия

Венеция изпраща зимата и посреща пролетта две седмици преди началото на Великия пост, когато се провежда ежегодният карнавал. Тогава празнува и целият район Венето, Италия.

Като един от най-колоритните в света карнавалът има многовековна история. Предполага се, че първото организирано събитие е било през 1094 г., но в края на 13. Век е обявен за официален празник, от тогава и датира производството на маски за това събитие.

През 1436 г. се формира първата отделна търговска гилдия на майсторите на венециански маски. Карнавалът е бил най-пищното и чакано събитие до завладяването от Наполеон през 1797 г.  Той започвал с бал, след който били провеждани многобройни тържества, представления, улични спектакли и хазартни игри из целия град. Празненствата траели седмици, дори понякога месеци. По този начин Венеция си създала име на град, отдаден на забавленията и се превърнала в място на изкушенията и удоволствията от живота. Традицията изисквала от всички участници в карнавала, без значение на тяхната социална прослойка, да се дегизират. Това позволявало на хората да запазят своята анонимност, като по този начин разликата в класите се стопявала. Анонимността, която осигурявали маските обаче предразполагала към извършване на престъпления и безразборни флиртове. Той се превърнал в ,,пир по време на чума" и си създал твърде лоша репутация. Поради това в последствие празникът бил забранен за дълъг период от време.

Карнавалът е възобновен от 1980 година, като ядрото на празника е площад Сан Марко, на който се издига грандиозна сцена с многобройни спектакли и концерти. Най-различни изяви се организират из целия град. Най-популярното събитие е ,,Полетът на Ангела" - традиция, при която от върха на камбанарията на ,,Сан Марко" се издига и спуска бяла фигура на акробат, представляващ ангела.

Екскурзии и почивки до Италия »