Marco Polo
Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Самолетни билети
Хотелски резервации
Вход за клиенти
Офиси и контакти

Катедралата „Баграти“

Кутаиси, Грузия

Катедралата „Баграти“ е главният храм на Кутаиси. Построена е по времето на управлението на Баграт III и осветена в чест на успение Богородично през 1003 г.

Величествен по своите размери и пропорции, храмът става основен пример в историята на кавказкото строително изкуство: пищно украсен с резба и мозайки. Имал е изключително важна роля в средновековната история на Грузия.

При нападението от турците през 1691 г. са разрушени покривът и куполът на църквата, а през 1770 г. артилерията на руския генерал Тотлебен унищожава кутаиската крепост и цялата източна част на храма.

През 1994 г. катедралата „Баграти“ става част Списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а през 2001 г. е предадена във владение на Грузинската православна църква, която периодично провежда богослужения в руините на храма.

По-късно започва възстановяване на храма в първоначални му вид, което предизвикало критики от страна на изкуствоведи и реставратори. През юли 2010 г. членовете на ЮНЕСКО прекратяват строителството на територията на храма и присъединява обекта към намиращите се под заплаха от унищожаване. През 2012 година започва реконструкция на катедралата продължава със специалисти на ЮНЕСКО.

Екскурзии и почивки до Грузия »