Marco Polo
Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Самолетни билети
Хотелски резервации
Вход за клиенти
Офиси и контакти

Ликата

Ликата, Италия

Ликата е пристанищен град на южното крайбрежие на Сицилия при устието на река Салсо, която се влива в Средиземно море. Разположен е на почти равно разстояние между други два интересни града на острова – Агридженто и Гела.

Днес Ликата е добре развито пристанище, което през ХХ в. изнася ресурси, добити в района. Първите данни за заселване на територията на Ликата са от 3. век пр. Хр., когато преселници от разрастващата се Гела се установяват там.

След западането на Римската империя селището е завзето от византийците, свидетелства за пребиваването им са съхранени в историческия център в близост до крайбрежната крепост Лимпиадос. През средните векове арабите завладяват града, а след това и норманите. Ликата започва да се развива отново през 16. Век благодарение на преселници от Малта, които построили много от бароковите сгради

В близост до град Ликата могат да се видят останките от древното гръцко селище, както и замъка Сант Анджело от 17. век. В самия град интерес представляват църквата Санта Мария ла Нова, запазена от 15 век., и дворецът на градската управа – ярък пример на сицилианския архитектурен стил. На пристанището на Ликата гордо се издига и фарът Сан Джакомо.

Западно от Ликата пък се простират малки закътани плажове, разделени помежду си от издадени скали с височина до 40 м.

Екскурзии и почивки до Италия »