Marco Polo
Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Самолетни билети
Хотелски резервации
Вход за клиенти
Офиси и контакти

Оазис Фаюм

Египет

Оазисът Фаюм е падина/басейн в пустинята непосредствено в западна посока от река Нил. Дъното на басейна включва полета, напоявани от канала на Нил - Бахр Юсеф, докато се оттича в пустинна котловина на запад от долината на Нил. Бахр Юсеф се отклонява на запад през тесен участък на север от Ихнасия, между археологическите обекти ,,Ел Лахун" и ,,Гуроб" близо до Хавара. След това се разклонява, осигурявайки земеделска земя в басейна на Фаюм, и се оттича в голямото соленоводно езеро Моерис. В праисторията е било сладководно езеро, но днес е соленоводно езеро. То е източник на тилапия и други риби за местния район. За разлика от типичните оазиси, чието плодородие зависи от водата, получена от извори, обработваемата земя във Фаюм е образувана от нилски наноси.

Между началото на Бахр Юсеф в Ел Лахун и края му в град Фаюм , няколко канала се разклоняват, за да напояват провинция Фаюм.

Основни забележителности там са: Уади Елраян (Уади Раян), най-големите водопади в Египет; и Уади Ал-Хитан, познат като Долината на китовете, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Екскурзии и почивки до Египет »